суботу, 1 вересня 2012 р.

Не всі прогнози однаково корисні.

Читаю зараз чудову книгу "Чорний лебідь: вплив надто неймовірного" Нассіма Талеба (The Black Swan: The Impact of the Highly Improbable). 
"Чорний лебідь" - подія, яка має дуже низку ймовірність. Однак вплив її величезний. Така подія - "викид". Традиційні методи статистичного аналізу передбачають аналіз типових ситуацій,відкидаючи "викиди".  Є сфери де це працює. Але там, де одиничний випадок має великий вплив на розподіл всієї вибірки, стандартні статистичні методи не дають точного прогнозу. Саме тому аналітики не здатні передбачити великі кризи у фінансовій сфері, сказати що дійсно буде після виборів в Україні чи що сервіс Instagram продасться за величезну суму.
Сферу ІТ-стартапів можна віднести до тих, де трапляться "чорні лебеді". Можна аналізувати, які продукти були успішними, але зрозуміло, що їх "клони" дадуть менше прибуток, але порівняно невеликий. Надзвичайно успішними можуть стати компанії, які будуть робити щось нове і корисне. Ілюстрацію цього можна побачити і в моєму дослідженні Crunchbase. На кожному етапі є екстремально великі раунди фінансування та значно менші за обсягами типові суми інвестицій.
Автор критикує стандартні статистичні методи аналізу та закликає більше уваги приділяти не відомим і дослідженим фактам, а наявності невідомого. 
Книга буде цікава всім, хто збирається робити прогнози :)
Особиста оцінка: 10 з 10.

Немає коментарів:

Дописати коментар