неділю, 28 серпня 2016 р.

Data Science в Нідерландах

Під час відпустки сходили на зустріч PyData Amsterdam. Зустріч відбувалася в офісі GoDataDriven(який є частиною компанії Xebia). Сама локація знаходиться в іншому для мене Амстердамі - з широкими магістралями та великими технологічними будівлями.

В офісі - скельний тренажер:

А тепер про сам мітап. Говорили про Deep Learning для NLP.

Maarten Versteegh з команії Textkernel займається нормалізацією резюме з використанням deep learning.  Його доповідь містила загальний короткий огляд deep learning. Наприкінці був набір практичних порад з імплементації: як проводити початкову ініціалізацію ваги, робити нормалізацію і т д. Загалом, нічого нового: convolutional networks з використанням keras (на прикладі Newsgroup Dataset)

Друга доповідь Privacy laws and machine learning @ ING від Kees van der Fliert з банку ING була про практичну проблему підготовки даних для аналізу. Суть проблеми: вибірка транзакцій для аналізу може містити дані приватних осіб. Якщо фізичну особу можна з мінімальними зусиллями ідентифікувати, то це може призвести до судових позовів. Тому дані фізосіб мають вилучатись на етапі формування вибірки. Якщо ці особи не є клієнтами банку, то не вистачає інформації, щоб розрізнити фізичних та юридичних осіб. Класифікатор будується на основі тексту транзакції, який містить назву юридичної/фізичної особи.

 Доповідачі в Україні відпрацьовують всі деталі дуже ретельніше і стараються зробити вау-доповідь. За рахунок цього data science зустрічі у Львові відбуваються досить рідко, бо на підготовку вау-доповіді треба витрати багато часу та зусиль. В Амстердамі це виглядало більше як зустріч data science комюніті з піцою та пивом + доповіді для обговорення. Це трохи відбивається на доповідях - на базовому рівні до аудиторії доноситься суть проблеми та пропоновані шляхи вирішення. Можливо, деякі деталі можна було б допрацювати, але сама ідея цілком зрозуміла.

Про саме комюніті: не було питань, основне призначення яких - демонстрація знань та ерудиції, того, хто запитує. Тобто сама культура відвідувачів, які пробують зрозуміти доповідача, а не розповісти про власне (правильне ;-)) бачення та підняти самооцінку, вказавши на мінорні недопрацювання (на відміну від переважної більшості українських зустрічей).

Немає коментарів:

Дописати коментар