понеділок, 30 січня 2017 р.

Не такі страшні перших 80% створення онлайн курсу, як останніх 80%

Станом на сьогодні на курс "Аналіз даних та статистичне виведення на мові R"  на Prometheus записалося вже 10032 слухачі (~ 2000 після закінчення активної фази курсу) і нарешті є час описати процес створення курсу.

Наприкінці 2015 зі мною сконтактував Олексій Молчановський і запропонував зробити курс з статистики. Ми домовились про наступні кроки: в січні базовий перелік тем, в лютому детальний, весна - розробка лекцій і запис лекцій. Літо - лабораторні роботи та тести. Виглядало цілком поєднуваним з сім"єю та роботою.

Що хотілося досягнути?

  • Показати практичне застосування статистики
  • Дати початкові знання та показати, де можна вивчати статистику крім українських вузів
  • Зробити внесок в українську освіту :)

Початковий план виглядав так:





План та матеріали третього тижня допомагала робити Олена Медвєдєва.  Однак, з кінця квітня в гру вступила реальність. Практично подальша підготовка курсу тривала до релізу.
На початок травня були презентації по трьох лекціях. Які дуже відрізнялись від теперішніх :) Далі ми почали узгоджувати та планувати запис. Фактично розробка презентацій останніх тижнів + різні варіанти запису (в студії, скрінкасти)  + покращення існуючих тривали майже все літо.
Лише запис скрінкастів прийнятної (не ідеальної) якості тривав більше місяця (запис щодня по дві години).
Як ви могли помітити, Prometheus ставить на меті робити курси кращої якості ніж edX та Coursera, що вимагає від автора більше зусиль. В останній тиждень перед запуском я зрозуміла, що треба робити детальні конспекти (початковий план включав лише основні формули). Конспект + завдання лабораторної роботи – це 20-30 сторінок тексту щотижня. Не дивлячись на те, що це вимагало значно більше часу, вважаю що дуже покращило курс.
Після запуску курсу та першого тижня, стало зрозуміло, що серед слухачів є люди з зовсім іншим способом мислення, які розуміють завдання інакше. Тому завдання наступних тижнів допомагали тестувати Олена Мєдведєва, Таня Кодлюк, Олег Суховірський та Саша Руппельт. Саша ще допомагав з підтримкою форуму. Відповіді на форумі, навіть з моїм кількарічним досвідом роботи в саппорті, були найбільш тяжким випробуванням :) Тут морально допомагала моя сім'я.

Трохи статистики:

  • станом на сьогодні 10032 зареєстровані слухачі
  • більше 80% мають ступінь бакалавра або вище
  • відсоток тих, хто отримав сертифікат 7.42% (середній відсоток закінчення для Coursera, EdX, Udacity ~ 2%)
  • середній вік слухачів 29 років
  • загалом від моменту домовленості про створення курсу до завершення активної фази пройшло 11 місяців
  • протягом цього року було змінено три роботи :)

Висновки та поради тим,  хто думає над створенням свого курсу:

Цільова аудиторія: при створенні курсу вважала, що цільова аудиторія це студенти ВУЗів. Насправді 80% слухачів вже мало вищу освітою (також серед слухачів були й викладачі ВУЗів, які хотіли закрити для себе питання застосування статистики).
Різниця між "живим" виступом і онлайн-курсом: при "живому" виступу є фідбек від аудиторії і є можливість на це зреагувати та щось на ходу змінити, в онлайн-відео все зразу має бути ідеально.
Оцінка часу: час підготовки однієї хорошої презентації на кількість тижнів курсу. Запис відео - як мінімум, стільки ж (реалістичніше 2x)
Деталі: конспекти, лабораторні, тести. Приблизно половина часу підготовки презентацій. Вимагають тестування.
Тестування: - хороший варіант прочитати курс кілька разів для невеликих груп перед запуском.
Команда: можливо кращий варіант розділити курс на окремі частини між кількома особами. Це можуть бути модулі або підготовка однотипного матеріалу(презентації, озвучення презентацій, конспекти, завдання і т. д.). Однак, тут треба зводити все до спільного знаменника та координувати роботу всіх залучених.





4 коментарі:

  1. Адміністратор блогу видалив цей коментар.

    ВідповістиВидалити
  2. Сейчас действуют эти курсы??
    Заканчиваю курсы организаторов мероприятий и хочу записаться к вам.

    ВідповістиВидалити
  3. Безмежно вдячний Вам за цю роботу! Ви мені дуже допомогли.

    ВідповістиВидалити